Οικοδομικές άδειες
Έκδοση Οικοδομικών αδειών (κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών μονάδων, Συσκευαστηρίων κ.τ.λ.)
Τοπογραφία
Σύνταξη Τοπογραφικών διαγραμμάτων (οικοπέδων, αγροτεμαχίων, αποτύπωση κτιρίων).
Βεβαιώσεις – Πιστοποιητικά
Έκδοση βεβαιώσεων Ν.4178/2013 (αδόμητα ακίνητα- Νομίμως υφιστάμενα κτίσματα)

KEFALLONIA

Το γεγονός ότι στους ισχυρούς σεισμούς της Κεφαλλονιάς δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαροί τραυματισμοί, αποδεικνύει ότι τα έργα των μηχανικών ήταν σωστά. Αντίθετα ο σεισμός αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες και κακοτεχνίες που είχαν γίνει από μη μηχανικούς, αυθαίρετες προσθήκες και, κυρίως, διαμόρφωση-τοποθέτηση κεραμοσκεπών από τεχνίτες, χωρίς μελέτη και επίβλεψη μηχανικών.

Αυτό υπογράμμισαν, κατά τη διάρκεια σημερινής Συνέντευξης Τύπου, τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, όσο και οι καθηγητές και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συγκρότησαν τις ομάδες του ΤΕΕ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων του νησιού, για να συνδράμουν στο έργο του ελέγχου και να προτείνουν τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως οι σεισμοί στην Κεφαλλονιά χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ισχυροί, λόγω της επιτάχυνσης που ήταν έως και διπλάσια της προβλεπόμενης για την περιοχή, και τόνισαν πως αν είχαν σημειωθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη θα είχαμε εκατοντάδες ή και χιλιάδες θύματα. Με αυτά τα δεδομένα τα κτίρια συμπεριφέρθηκαν καλύτερα κι απ’ ότι αναμενόταν, ενώ τα σοβαρότερα προβλήματα εμφανίστηκαν  σε δημόσιες υποδομές, και το οδικό δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε στη Συνέντευξη Τύπου πρέπει να υποστυλωθούν όλα τα κτίρια στα οποία υπάρχουν ζημιές και να προωθηθεί άμεσα, με σωστές μελέτες και σοβαρή επίβλεψη, η αποκατάσταση των ζημιών στα λιμάνια, τους δρόμους, τις υποδομές και τα ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να μην χαθεί η προσεχής τουριστική περίοδος.

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΥΠΕΚΑ Συλλογος Τοπογράφων Μηχανικών